בהמשך למיילים הנהדרים שאני מקבלת מכן, נתקלתי בשאלה שחוזרת על עצמה: "איך מתמודדות עם ילד חוצפן?"
אתחיל בכך שאף ילד לא נולד חוצפן. ההתחצפות נובעת מחוסר הבנה של מי ההורה ומי הילד. כחלק מהתגובה של הילד לסיטואציה שהוא לא מרוצה ממנה, אנו מקבלים ילד מתחצף. הילד מבולבל. בנוסף, הורים יכולים לקבל ילד חוצפן עקב חוסר גבולות וסמכות הורית. גם דוגמה אישית משפיעה: האם אתם מתחצפים להורים שלכם, חברים, או בזמן תור בקופה?
מה שהכי חשוב זה שבדרך כלל החוצפה אינה הבעיה העיקרית, אלא סימפטום לבעיה שטרם גילינו.
לדוגמה:
פינקנו את הנסיך שלנו ולא הצבנו גבולות ברורים. ילד אשר לא מודע לגבולות שלו מרשה לעצמו יותר מדי. הוא חושב שהוא שווה ערך להוריו.
ייתכן שאתם הורים מאוד תובעניים. בבית שמתנהל בפקודות הילד פשוט מתמרד.
איך אתם מדברים? האם אתם מתחצפים לילד? מדברים לפעמים בזלזול או מזלזלים בדברים שהילד מבצע? אם כן, חשוב שתשנו את הגישה שלכם. עם הזמן, הילד ילמד את הדוגמה האישית הנכונה.
מי החברים של הילד? יכול להיות שהילד שלכם בחר בחברים שנוהגים להתחצף. הילד פשוט יאמץ לעצמו את סגנון הדיבור. זה הזמן לשיחה והסבר ברור. כך לא מדברים בבית הזה, כך לא מדברים לבני משפחה, חברים, גננת ועוד.
חוסר תשומת לב או חוסר בזמן איכות. הילד מרגיש את חוסר הזמינות שלכם. הוא יודע שברגע שהוא יתחצף, אתם תתפנו מיד להתנהגותו. כך הוא משיג את המטרה שלו: תשומת לב הורים.
אז מה עושים כאשר ילד מתחצף?
- הכנה מראש: דברו עם הילד. הסבירו שההתחצפות שלו גורמת לכם לתחושות קשות. ספרו לו שאתם מתביישים או מרגישים תסכול. חשוב לדבר על עצמכם, ולא לומר "ילד רע מדבר ככה". אל תגידו "כאשר אתה מתחצף זה לא נעים לי", כי אתם יודעים שזה הרבה מעבר לכך. בשיחה תסבירו בצורה ברורה שאם הוא יגיב לבני הבית בחוצפה, אתם תעצרו כל פעילות (גם אם זה באמצע משחק). תציינו שלא יהיו עוד דיונים על כך. כאשר הוא יפנה אליכם בחוצפה, אתם לא תענו לו.
- זה הזמן לתת כמה שפחות תשומת לב להתחצפות: כאשר הילד מתחצף, הפסיקו להתייחס או לענות לו. ברגעים בהם הילד מדבר יפה, תתחילו לחזק את הנאמר.
מדריך דיגיטלי מרד גיל שנתיים
מרד גיל שנתיים, מה עושים? איך מתמודדים?
מעכשיו אתם מאוד עקביים: אין יותר מקום לוויתורים או ניסיונות להימנע מעימותים. מה שהסברתם בשיחה של הכנה מראש, זה מה שיהיה. אם אתם לא תעמדו מאחורי הדברים שלכם, הילד יבין מהר מאוד שאין צורך לקחת אותם ברצינות וימשיך להתחצף.
תגובת הילד: כאשר תתחילו ליישם את השלבים, הילד עשוי להתחצף ואפילו לנסות עוד דברים כדי למשוך את תשומת לבכם. שימו לב, הילד לא עושה זאת בכוונה. הוא מביע תסכול, כעס ואכזבה על כך שעד עכשיו תמיד הגבתם ועכשיו אתם לא מגיבים. גלו איפוק. ניתן ורצוי להגיב: "אני מבינה שאתה ממש כועס או מאוכזב עכשיו. אני מאוד אשמח לדבר איתך כאשר תדבר בצורה מכובדת כמו שאתה יודע."
כאשר הילד נמצא בהתקף זעם: נהלו שיחה. תסבירו ותשקפו לו שוב למה לא הגבתם. תדברו על התחושות שלכם ולא על כך שהוא ילד רע. תסבירו לו שוב שמהיום זה יתנהל אחרת. לכתבה בנושא התמודדות עם התקף זעם לחצו כאן.
תמצאו זמן איכות: נכון, כולם מדברים על זה, כי חייבים. ילד חייב לדעת שלהוריו יש זמן עבורו, זמן שהוא רק שלו. בזמן הזה, הילד ישתף אתכם בדברים שעוברים עליו.
מפסיקים את האוטומט:
א. "את אמא מעצבנת" – לא עונים. גם אם אתם רוצים לומר שככה לא מדברים, פשוט לא עונים. אני יודעת שזה מעצבן ומרגיז, אבל איפוק היא התגובה הנכונה.
ב. "אמא, תביאי כבר את המעדן" – לא עונים ובטח שלא מביאים את המעדן. ילד שמדבר כך יכול לקחת אותו בעצמו. אתם לא המשרתים שלו – גם לא על הבוקר. הבקשה כאן פחות מפריעה כמו ההרגל. ילדים חייבים להיות עצמאיים ולהבין שהבית זה לא מלון חמישה כוכבים.
ג. "את לא קובעת עלי, אני לא מקשיב לך" – צחוק הוא לא תגובה הורית נכונה. גם כאן יש להתנהג באיפוק. בינינו, אתן יודעות מי בדיוק הקובע בבית שלכם. אז הילד אמר כך – הוא הביע תסכול. תנו לו לומר זאת, אין צורך להיכנס לדיוק או לענות על משפט שכזה.
ד. "לא בא לי לסדר את החדר, מה תעשי לי?" – הרבה הורים בטח אומרים לעצמם שזה בדיוק מה שקורה אצלם בבית. מה עושים? מסבירים מראש שהחוקים בבית הם ברורים. לא אוכלים בחדר, אלא רק בשולחן. לא הולכים לחברים או משחקים במחשב כל עוד יש בלגן. אומרים במפורש שניתן לראות טלוויזיה, ללכת לחבר, או לשחק במחשב רק אחרי שהחדר מסודר. חשוב להקפיד על הנוסח – קודם רצון הילד ואחרי זה את הפעולה שאנחנו רוצים שהוא יבצע. בהתחלה, הילד ישכב על הספה בסלון ולא יסדר. ואולי גם למחרת. אבל ביום השלישי, הוא ישתעמם כל כך, שהוא יבין שזה תלוי בו. זה לא עונש אלא סדר יום וסדר בהתנהלות.
ממה להימנע, מה לא לעשות:
לא להיעלב: הילד לא באמת מבין מה הוא אומר. הוא אולי למד את התגובה הזו מכם, אבל הוא לא באמת יכול להבין מה אתם מרגישים.
לא לצעוק: ילדים מבינים מהר מאוד שברגע שאנחנו צועקים, זה אומר שאיבדנו שליטה.
לא להתעלם: נכון, כתבתי קודם שלא עונים, אבל זה שונה כי הייתה לזה הכנה של שיחה מקדימה. לא לענות באופן פתאומי לא תורם להבנה של הילד. זה רק מעליב אותו.
לא לשכנע: אתם לא חברים שלהם. אם ביקשתם משהו, כמו "לא להתחצף", אל תשכנעו את הילד לעשות זאת – דרשו זאת!
לסיכום
התמודדות עם התחצפות של ילדים דורשת סבלנות, עקביות והבנה מעמיקה של הסיבות שעומדות מאחורי ההתנהגות. מה עושים כאשר ילד מתחצף? עלינו להיות עקביים בגישה שלנו, לשמש דוגמה אישית, ולזכור שהחוצפה היא סימפטום לבעיה עמוקה יותר. על ידי מתן גבולות ברורים, זמן איכות, והכנה מראש, אנו יכולים לעזור לילדינו להתמודד עם התחושות שלהם בצורה בריאה ומכבדת יותר, ולבנות מערכת יחסים יציבה ותומכת בתוך המשפחה.