וכחות הורית: מה זה ולמה זה חשוב?
כאשר אני מדברת עם הורים, אני שומעת שאלות רבות כמו: "מה אני אעשה עם הילדים?", "יש לי המון דברים לעשות בבית, מתי אני אנוח?" נכון, זה לא פשוט בכלל, אבל עם סדר יום מסודר ותפקידים מוגדרים גם לילדים (כמו פינוי מדיח, הכנסת כביסה למכונה), נוכל לפנות זמן איכותי אמיתי לנוכחות הורית.
מהי נוכחות הורית?
נוכחות הורית היא הזמן שבו אנו עושים דברים שאהובים על הילדים שלנו. זה כולל פעילויות שמעניינות אותם, כשאנחנו שם עבורם עם כל תשומת הלב שלנו. אנו ההורים לא צריכים לספק רק את הצרכים הבסיסיים, כמו אוכל, כביסה, הסעות וחוגים. אנו חייבים להיות שם כדי לתת דוגמה אישית, לעזור, להקשיב, לתמוך ולכוון.
הבדל בין נוכחות פיזית לנוכחות הורית
יש הבדל גדול בין להיות בבית פיזית לבין להיות באמת עם הילדים. נסו לדמיין את אחר הצהריים השגרתיים שלכם. כמה מהזמן אתם באמת עם הילדים? כמה מהזמן אתם עסוקים בנייד, מטלות הבית, סידורים, מיילים, וואטסאפ ועוד?
איך ליצור נוכחות הורית בזמן מוגבל
רכזו את כל המטלות שלכם ותחלקו אותן לזמנים קבועים. פעולות פנאי כמו שיחות וואטסאפ, טלפונים ומיילים תדחו לערב, לאחר שהילדים הולכים לישון. הפכו את זמן ארוחת הערב לזמן משותף להכנת האוכל. קיפול כביסה? פזרו אותה על הרצפה בסלון, ותנו לילדים ליצור ערימות מהבגדים שלהם. כך תשלבו זמן איכות משותף עם ביצוע מטלות הבית.
נוכחות הורית כזמן איכות
לאחר מכן, תמצאו חצי שעה פנויה לשחק עם כל ילד בנפרד 10-15 דקות. זהו זמן איכות פרטי לכל אחד מהילדים. בזמן כזה של אחר הצהריים, ישנה נוכחות הורית פעילה. עם הזמן וההתמדה, הילדים יפנימו שאתם מעורבים. במקום כעסים ומלחמות על תשומת לב, יתחילו שיחות והקשבה הדדית.
השפעת הנוכחות ההורית על הילדים
שיחות יובילו להקשבה, ועם הזמן ניצור משפחה מגובשת הדוגלת בשיתוף פעולה. החשוב מכל הוא שהילדים ילמדו שאתם כאן עבורם. הם ירגישו בנוח לפנות אליכם ולהתייעץ בכל נושא.
מעורבות הורית: מעבר לנוכחות הפיזית
נוכחות הורית מתחילה בנוכחות מעורבת, אך היא לא מסתיימת שם. היו ערניים לחיי הילדים. דברו עם המורה או הגננת, ונהלו שיחות עם צוות הצהרונים והחוגים. הילד רואה את המעורבות שלכם, הוא מרגיש את הנוכחות שלכם גם אם אתם לא פיזית שם. הוא יודע ומרגיש שיש לו על מי לסמוך ומישהו שיעזור לו כשיהיה לו קשה.
מה הילד לומד מנוכחות הורית פעילה?
- נוכחות פיזית מעלה את הביטחון העצמי של הילד.
- דוגמה אישית – הילד רואה את ההורים מתמודדים עם קונפליקטים ולומד מכך.
- תחושת שייכות – הילד יודע שיש לו עם מי לדבר, ומקבל תמיכה מההורים.
- חיזוק חיובי – ההורים יכולים לחזק את ההתנהגויות החיוביות ולמנוע בעיות.
מסקנות לנוכחות הורית אפקטיבית
א. יש לבטא את הסמכות שלנו בנוכחות פיזית ולא בכוחניות.
ב. חשוב להתאים את הגישה ההורית לשלבי ההתפתחות של הילדים.
ג. יש למצוא איזון בין המצאות ארוכה בבית לבין נוכחות איכותית עם הילדים.
ד. הורה טוב הוא הורה שטוב לו!